Zoeken in deze blog

vrijdag 30 november 2012

Mindfulness


Mindfulness of achtzaamheid is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik, waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt.
Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: samādhi). Het werd oorspronkelijk aangeduid met sati in Pali of als smṛti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van boeddhisme.
Het bestaat uit meditatie en overdenkingen en wordt wel gezien als een vereenvoudigde vorm van vipassana. In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar onder andere les geeft.
Mindfulness wordt toegepast in, onder andere, MBSR en MBCT .

Mindfulness verwijst naar:
  • een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"): bewuste aandacht.
  • een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.
  • juiste indachtigheid of bewustzijn in de Boeddhistische leer. Door mindfulness te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Leven in het moment. Door het bewustworden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert of transcendeert. Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven.
bron: Tekst van Wikipedia

Wat is Mindfulness? - YouTube film

woensdag 28 november 2012

Perfecte moeders bestaan niet - Diana Koster


Gisteravond was het zover de boekpresentatie van "Perfecte Moeders bestaan niet". Het was echt overweldigend, zoveel vrouwen én mannen, volle bak bij  boekhandel Paagman in Den Haag.
Een (h)eerlijk en oprecht , écht 'Diana' verhaal. Het is een boek wat je in een adem uitleest en nee het is niet allemaal nieuw, maar inderdaad soms ben je dingen gewoon even 'vergeten'.
Daarnaast is de herkenbaarheid een openbaring, mama zijn is geweldig en soms ook best pittig!

Aanrader!!! via de link kan je het boek bestellen bij BOL.COM

zondag 25 november 2012

Pepernotencake met witte chocola

Heerlijke Sinterklaas zoetigheid voor bij de warme chocolademelk of thee. Voor 8-10 personen
* 200 g roomboter op kamertemperatuur
* 200 g donkere basterdsuiker
* 4 eieren
* 4 el melk
* 200 g zelfrijzend bakmeel
* 1 tl bakpoeder
* snufje zout
* 1 el speculaaskruiden
* 150 g pepernoten met een chocoladelaagje
* 200 g witte chocolade, in brokken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter met de basterdsuiker zacht en romig. Voeg de eieren een voor een toe en vervolgens de melk. Zeef de bloem met het zout en de speculaaskruiden boven de kom en schep dat luchtig door het beslag met een spatel. Roer ook de pepernoten erdoorheen. Houd een klein handje pepernoten achter voor de garnering.
Vet een cakevorm van ruim een liter in met boter of bakspray en giet het beslag erin. Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te prikken: als hij er droog uitkomt, is de cake gaar.
Laat 5 minuten afkoelen. Stort de cake voorzichtig op een rooster om helemaal af te koelen.
Smelt de chocolade au bain marie. Zorg dat de kom niet te heet wordt, want dan stolt de witte chocolade en moet je opnieuw beginnen. Probeer ook zo min mogelijk te roeren.
Giet de gesmolten chocolade over de cake en garneer het geheel met de achtergehouden pepernoten.
Bereiden: circa 30 min. Baktijd: 40 min. Bij 10 personen circa 486 kcal p.